The Guggenheim Helsinki Design Competition, which began in June 2014 and generated a record-making 1,715 submissions from more than 77 countries, reached its conclusion today, as the Solomon R. Guggenheim Foundation announced the winning concept: a design that invites visitors to engage with museum artwork and programs across a gathering of linked pavilions and plazas organized around an interior street. Clad in locally sourced charred timber and glass, the environmentally sensitive building would comprise nine low-lying volumes and one lighthouse-like tower, connected to the nearby Observatory Park by a new pedestrian footbridge and served by a promenade along Helsinki’s South Harbor. The Guggenheim revealed that the design, which was one of six finalists, was submitted by Moreau Kusunoki Architectes, a firm founded in Paris in 2011.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *